Când vine vorba despre un spațiu rezidențial, primesc multe întrebări din partea clienților despre principii de care trebuie să țină cont atunci când încep amenajarea locuintei proprii. Cred că puțin ajutor nu strică nimănui, de aceea alături de Agenția imobiliară ACASĂ am să vă prezint o serie de sfaturi care vă vor ajuta la început de drum.

Orice spațiu începe de la o listă de necesități.
E greșit să presupunem că lista aceasta este la fel pentru toată lumea, deci vă invit să vă analizați propriile necesități.
Spre exemplu, vom vorbi de spațiul de bucătărie.

Se cunoaște că spațiul de bucătărie trebuie să fie dotat pentru prepararea mâncărurilor. Dar sunt necesități particulare care ajută ca spațiul să fie utilizat la potențialul maxim și sunt necesități de care credeți că aveți nevoie, dar vă îngreunează viața. Prin urmare, vă recomand să începeți o lista cu electrocasnicele dorite.

1. Mentionați ce fel de frigider vă doriți – aparent/incorporat, convențional/side by side, simplu/ cu congelator. Fiecare tip de frigider va avea o dimensiune a sa care va afecta spațiul rămas în bucătărie. Lățimea poate varia, adâncimea și chiar și înalțimea. Alegeți cu grijă acest aspect deoarece mobilierul va fi realizat in jurul acestor dimensiuni.

Tineți cont că în fața frigiderului, aveți nevoie de spațiu pentru deschiderea ușii, dar și de o zonă în care să vă feriți când faceți acest lucru. In funcție de deschiderea ușilor, poate fi necesară o zonă liberă de minim 70 cm sau de mult mai mult.

Culoarea frigiderului – dacă alegeți frigider aparent, trebuie să vă gândiți că vizual va fi o piesă mare în spațiu. Ca să fie integrat vizual cât mai corect, încercați să asociați culoarea cu cel puțin încă două elemente din bucătărie. Spre exemplu : frigider negru, cuptor negru, plită neagră sau frigider inox, hota inox, manere de la mobilier inox.

Un alt aspect la care să aveți grijă este direcția de deschidere a ușii. Trebuie ca zona deschisă să fie înspre blatul de lucru. Când scoateți alimente din frigider, aveți nevoie in apropiere de blat/masă pe care să le puneți. E incomod să trebuiască să ocoliți ușa deschisă sau să vă chinuiți să o închideți, ca să puneți alimentele pe blat. Puteți să întrebați, la magazinul de unde achiziționați, dacă e model cu schimbare de sens al ușii.

Urmăriți-ne și următoarele articole în care voi scrie și alte sfaturi despre amenajarea locuintei. Voi scrie despre alegerea cuptorului cu microunde, a plitei și a cuptorului.

Raluca Sita Design Arad
Raluca Andrada Sita

Designer fondator al studioului SIT’N’DESIGN
Lector universitar la Facultatea de Design din Arad
Diploma doctor in ARTE VIZUALE
https://www.facebook.com/sitndesign
https://www.instagram.com/sitndesign
sita_raluca@yahoo.com