Începând cu anul 2024, impozitarea cladirilor apartinand persoanelor fizice, in special a clădirilor rezidentiale de peste 500000 euro va avea un “regim special”.

Impozitarea cladirilor rezidentiale:

In anul 2024, valorile de impozitare ale clădirilor rezidențiale se stabilesc de catre autoritatile publice locale (Primarii) conform criteriilor prevazute de art.457 din Codul Fiscal, in funcție de rangul localitatii, zona din cadrul localității unde sunt situate, tipul clădirii, in functie de dotarea cu instalații (apa, canalizare, electrice, încălzire), materialele din care este construita cladirea etc., cu aplicarea unor coeficienti de reducere pentru vechime.

La valoarea de impozitare astfel determinata se aplica cota de impozitare stabilita tot de autoritatea publica locala (prin hotarare de consiliu local), care poate fi cuprinsa intre 0,08% si 0,2% (marja prevazuta de Codul Fiscal). In municipiul Arad cota de impozitare pentru cladiri rezidentiale este stabilita la 0,12 %.

De retinut si ca prin Legea nr.296/ 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung a fost introdus un impozit special pe bunurile imobile de mare valoare datorat de persoanele fizice care la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior au in proprietate cladiri rezidentiale situate in Romania a caror valoare impozabila calculata conform actualelor criterii din art.457 din Codul Fiscal depaseste 2.500.000 lei. In cazul cladirilor rezidentiale, acest impozit special este de 0,3% din diferenta dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de organul fiscal si plafonul de 2.500.000 lei. Acest impozit special este venit la bugetul de stat si se plateste pana la data de 30 aprilie a anului pentru care se datoreaza.

Impozitarea cladirilor rezidentiale 2025

Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, impozitul/taxa pe clădiri se va calcula prin aplicarea unei cote de impozitare de minimum 0,1% asupra valorii clădirii, cota de impozitare aferenta fiecare localitati urmand a fi stabilita tot prin hotarare de consiliu local.

Valoarea impozabila a clădirii se va determina prin raportare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România din grilele notarilor publici. Cu toate acestea, daca valoarea astfel rezultata va fi mai mica decat valoarea fiscala stabilita anterior conform criteriilor din Codul fiscal, se va aplica in continuare valoarea fiscala stabilita anterior.

Articole despre impozitarea clădirilor care s-ar putea să vă mai intereseze:

https://acasaarad.ro/posibile-modificari-cod-fiscal-2023-impozit-vanzari-locuinte-2023-tva-locuinte-2023/
https://acasaarad.ro/studiu-de-piata-privind-valorile-minime-ale-imobilelor-din-arad/

Click pentru mai multe articole despre “Impozitarea cladirilor in 2024 apartinand persoanelor fizice. Clădiri rezidentiale de peste 500000 euro“.
Vizionați videoclipuri despre proprietăți pe canalul nostru de YouTube: https://www.youtube.com/channel/AcasaArad
Dacă doriți să aflați mai multe despre: anunțuri imobiliare din Arad, case de vanzare Arad, apartamente de vanzare vă inităm să discutați direct cu noi la sediul nostru din Arad, Bulevardul Decebal, Nr. 2, Parter