Apartamente vechi vs apartamente noi
Pentru o persoana obișnuită, decizia de a achiziționa o locuință, fie ea un apartament sau o casă, este o decizie luată o singură dată în viață. Importanța acestei decizii ține, în primul rând, de costul unei astfel de inițiative, un cost care – în general – este foarte ridicat și poate afecta bugetul și parcursul în viață al unei persoane sau familii pe mai mulți ani. Este lesne de înțeles că o astfel de decizie este una care trebuie bine analizată și, de asemenea, este evident faptul ca achiziționarea unei locuințe nu trebuie făcută impulsiv ci în urma analizării mai multor factori. În acest domeniu, un specialist imobiliar, un consultant profesionist, vă poate expune avantajele și dezavantajele fiecărui imobil în parte. Veți economisi astfel timp prețios și puteți evita greșeli extrem de costisitoare.
Ne-am propus să vă oferim un exemplu practic de analiză în cazul în care doriți să achiziționați un apartament. În cazul acesta, întrebările viitorilor proprietari apar încă de la început. Aceștia petrec mult timp și depun efort pentru a se decide dacă vor achiziționa un apartament vechi sau apartament nou, recent construit.
Ambele situații prezintă avantaje dar și dezavantaje precum și aspecte care trebuie urmărite atunci când se face achiziția. Le vom detalia în acest articol despre dilema: apartamente vechi vs apartamente noi
În cazul în care vă gândiți că vi s-ar potrivi un APARTAMENT VECHI, există anumite AVANTAJE pe care le puteți lua în calcul
Poziționare mai favorabilă, mai centrală
Apartamentele vechi pot prezenta un avantaj prin poziționarea lor centrală. Dat fiind faptul ca acestea au fost construite cu ani sau zeci de ani în urmă, poziționarea lor față de punctele majore de interes ale orașului este mai avantajoasă, acestea fiind – în general – situate în centrul orașelor sau pe o rază concentrică având ca punct de pornire centrul localității.
Veți obține astfel economii importante de timp dar și de costuri mai reduse cu transportul. De asemenea, apartamentele vechi sunt poziționate adesea în mijlocul sau în apropierea unor zone verzi, parcuri, situație care vă avantajează din punctul de vedere al petrecerii timpului liber dar și al stării de sănătate în general.
În același timp, această poziționare vă și ferește de surprizele neplăcute date de dezvoltarea imobiliară adesea haotică: nu vă veți trezi peste noapte ca un alt bloc că se va ridica în fața geamurilor voastre lipsindu-vă locuința de lumină sau de priveliște.
Valoare imobiliară mare dată de poziționare
Este evident pentru oricine faptul ca un apartament situat în proximitatea centrului orașului este mai scump față de un apartament situat la periferie. Apropierea de zona centrală confera apartamentelor vechi valoare în timp, acestea putând fi exploatate mult mai ușor și mai profitabil inclusiv din punctul de vedere al inchirierii, fie pe termen scurt, fie pe termen lung, că locuințe sau ca spații de birouri.
În fața fluctuațiilor de preț date de evoluția pieței imobiliare, apartamentele vechi, in zone centrale si ultracentrale, pozitionate favorabil, își vor menține mult mai bine valoarea în timp față de altele, similare, situate în zone greu accesibile sau îndepărtate.
Apartamentele vechi vor fi mereu căutate și își vor menține valoarea în timp și datorită unui alt aspect: in astfel de zone, dezvoltarea imobiliară s-a încheiat de multă vreme, posibilitatea cumpărătorilor de a găsi alte apartamente similare este redusă pentru că, pur și simplu, nu mai există (sau se găsesc foarte greu) parcele sau suprafețe de teren pe care sa se edifice alte facilitati similare. Ne referim aici la valoarea dată prin unicitate și raritate.
Pot exista și unele dezavantaje în decizia de a achiziționa un APARTAMENT VECHI
Lucrarile implicate (renovare)
Trebuie să înțelegeți că, în majoritatea cazurilor, achiziționarea unui apartament vechi, în ciuda avantajelor evidente, vine “la pachet” și cu dezavantaje consistente care vă vor determina sa cheltuiti bani, timp, și sa depuneți un efort considerabil pentru a avea, in final, locuința pe care o doriți. În general, apartamentele vechi necesită lucrări de renovare complexe.
Această necesitate provine fie din compartimentarea deficitară, conform unor standarde de locuire mai vechi, fie din vechimea finisajelor, structurii și a rețelelor de utilități: apă, canalizari (menajere, pluviale), gaz, energie electrică, etc. Înlocuirea, schimbarea sau repararea acestora este extrem de costisitoare, dificilă, de durată, iar uneori necesita avize complicate și vă vor pune poate și în situația în care vă veți lovi de reticența sau imposibilitatea vecinilor de a contribui la cheltuielile comune.
De exemplu, în cazul în care veți dori să:
– hidroizolați sau să reabilitați acoperișul sau subsolul imobilului
– schimbarea sau repararea liftului
Costurile de întreținere mai ridicate
Oricâte îmbunătățiri ați efectua asupra propriei locuințe, este de așteptat să aveți facturi sensibil mai mari decat în cazul în care ați fi ales sa achizitionati sau să locuiți într-un apartament nou, situat într-un complex rezidențial recent finalizat.
Explicația este simplă: toate rețelele de alimentare cu apa, energie termică, electrică, etc sunt vechi, necesită lucrări complexe de reabilitare. Acestea au o eficiență scăzută și pot avea pierderi care sunt plătite, la comun, de toți locatarii.
Izolarea termica a întregului imobil și a spatiilor comune, de trecere, este, de asemenea, deficitară, ceea ce generează costuri în plus pentru toți proprietarii apartamentelor. Aceste lucrări care vor fi, la un moment dat, efectuate sunt costisitoare și vor ridica prețul locuirii în acel apartament vechi.
Este de așteptat ca într-un orizont de timp nu prea îndepărtat, fiecare imobil să aibă nevoie de lucrări de izolare la fațada, de lucrări de întreținere la acoperiș și în subsolul clădirii, lucrări de reabilitare la scara de acces, lifturi, spații comune de trecere și apoi inevitabil la structura de rezistență.
Lipsa locurilor de parcare
Spre deosebire de apartamentele noi care vin, de obicei, și cu un loc de parcare garantat, în cazul apartamentelor vechi nu veți avea aceasta garanție. Locurile de parcare sunt puține și, in general, deja “alocate” altor locatari mai vechi. În cazurile unei familii moderne, activă, mai numeroasă dar și cu posibilități financiare mai consistente, un locatar vechi cu o singură mașina va fi înlocuit de o familie care posedă două sau chiar trei mașini.
Este evident faptul ca spațiul liber destinat parcării este imposibil de mărit ceea ce va duce automat la costuri mai mari cu parcarea, la dificultăți în găsirea unui astfel de loc sau la conflicte cu locatarii mai vechi.
În cazul în care vă gândiți că vi s-ar potrivi un APARTAMENT NOU construit, există anumite AVANTAJE pe care le puteți lua în calcul
Loc de parcare garantat
Legislația adoptată regulilor moderne de locuire impune dezvoltatorilor imobiliari asigurarea unui minim de spații verzi și locuri de parcare pentru locatari. În cele mai multe cazuri, fiecărui apartament îi revine minim un loc de parcare.
Siguranță sporită
Noile complexuri rezidențiale sunt, de obicei, create cu un accent pus pe securitate. În acest sens veți beneficia probabil de supraveghere video non stop și contract de intervenție rapidă în caz de alertă, acces securizat doar pentru locatari și oaspeții lor (prin cartela de acces, coduri de siguranță) dar și de imprejmuire, acces auto cu barieră, plus alte facilitati.
Unele blocuri, datorită tehnologiilor și materialelor noi folosite dar și construirii mai recente, prezintă siguranță sporită la incendii (instalații automate de stingere), au spații de siguranță la subsol (buncare), prezintă rezistență mai mare la cutremure decât apartamentele din imobilele vechi, fiind proiectate după noile norme, mai exigente în domeniu.
Apartenența la o comunitate formată din membri similari
Un alt avantaj al achiziționării unui apartament nou, într-un complex rezidențial nou construit, ține de apartenența la o comunitate care se formează în timp pe baza de interese și obiceiuri comune ale noilor locatari. În loc să intrați într-o comunitate cu reguli și norme stabilite de zeci de ani – și sa riscati apariția unor conflicte cu vecini mai în vârstă, de exemplu – veți locui într-o clădire în care majoritatea locatarilor au un standard și preferințe de viață asemănătoare cu ale dumneavoastră, ceea ce va spori și îmbunătăți calitatea locuirii.
Aspect general, utilitatea
Imobilele construite recent, după normative și standarde actuale, prezintă o functionalitate și o compartimentare superioară apartamentelor vechi. Veți întâlni suprafețe generoase pentru spațiile des folosite ale locuinței și optimizarea suprafețelor folosite pentru spații în care petreceti mai puțin timp. Fluxurile de trecere și de mobilare sunt gândite altfel decat în cazul apartamentelor vechi și veți constata că, în general, sunt mai adaptate nevoilor actuale de locuire.
De asemenea, sunt finisate cu materiale moderne, rezistente în timp și ușor de întreținut, au termoizolație în standard și accesorii menite să vă scadă costurile de întreținere (ferestre cu trei straturi de sticlă, termoizolație la exterior de exemplu).
Aspectul general al blocurilor dar și al zonei în care este construit, al spațiilor comune, este unul unitar și plăcut, spre deosebire de blocurile vechi unde fiecare locatar și-a amenajat sau modificat balconul după bunul plac, rezultand astfel un amalgam de culori, materiale și stiluri care pot contrasta flagrant cu ceea ce va doriti.
APARTAMENTELE NOI pot prezenta și unele dezavantaje pe care trebuie să le luați în calcul atunci când decideți să achiziționați o locuință
Prețul de achiziție
În general, prețul apartamentelor noi este mai mare decât al unor apartamente situate în imobile vechi. Mai mult, un astfel de apartament este achitat (integral sau parțial) încă din faza de proiect sau aflat în diferite faze de construcție. În acest sens, aveți nevoie de consultanță profesională pentru a evita probleme ulterioare.
Trebuie studiat cu atenție:
– contractul de achizitie pentru a se vedea ce drepturi și obligații vă asumați/își asumă dezvoltatorul imobiliar,
– ce se întâmplă dacă nu se preda la timp apartamentul,
– gradul de finisare și dotare al apartamentului la predare,
– dacă se poate nota în Carte Funciară a terenului promisiunea de vânzare cumpărare a viitorului apartament, etc.
Este necesară studierea cu atenție a bonității și experienței anterioare a dezvoltatorului (vânzătorului), trebuie verificate rezultatele financiare ale vânzătorului, calitatea la care a dezvoltat în trecut, și ce garantează exact prin contract.
Riscuri
Fiind o locuință nouă, există numeroase riscuri la care vă expuneți, fie din vina dezvoltatorului imobiliar sau a constructorului, fie din cauze care nu puteau fi prevăzute în mod rezonabil.
De exemplu, la recepționarea apartamentului există riscul să fie trecute cu vederea unele lucrări ascunse (instalații electrice care nu funcționează corect sau corespunzător, fisuri ale țevilor în șapă sau în pereți, modul în care s-a zidit si izolat termic și fonic imobilul. Sau există riscul ca în urma “așezării” imobilului și a evaporării apei din tencuieli să apară fisuri sau crăpături la pereți sau tavane.
Tot la capitolul riscuri putem include și amănuntele aparent mici dar extrem de importante care, la imobile mai vechi, în general funcționează.
De exemplu, trebuie să verificați dacă a fost înființată o asociație de proprietari care sa gestioneze bunurile comune
– casa scării, lift, iluminat public, drumuri comune, spații verzi, locurile de joacă, curățenia, etc și
– să verificați dacă, la preluarea apartamentului, dezvoltatorul (constructorul) a predat cartea construcției președintelui asociației de proprietari.
Vă recomandăm să mai verificați și:
- în proprietatea cui se află drumul de acces până la proprietate dumneavoastră (casa scării sau incinta blocului)
- cum s-au repartizat cotele părți pe proprietățile comune (ex: locul de joacă pentru copii, spațiile verzi, zone tehnice, etc)
- în proprietate cui se află echipamentele tehnice ce deservesc complexul, în sarcina cui cade întreținerea acestora și ce costuri de întreținere sau înlocuire pot genera: posturi trafo, stații de pompare, stații de ridicare a presiunii apei, echipamente de ventilare subsoluri, dotari PSI (hidranți, pompe, bazine apa, etc), instalații de iluminat exterior, …
Avantajele și dezavantajele apartamentelor noi față de cele vechi ilustrate si explicate anterior, nu tratează nici pe departe totalitatea aspectelor care pot afecta aceasta decizie extrem de importantă.
Este dificil pentru o persoană care nu este specializată în astfel de tranzacții să cunoască și mai ales să pună obiectiv toate aceste aspecte într-o balanță.
Un consultant imobiliar profesionist vă poate ajuta să aveți o privire de ansamblu asupra avantajelor și dezavantajelor fiecărui imobil în parte, urmând ca, în felul acesta, să puteți lua o decizie corectă și cât mai obiectivă.
Pentru mai multe articole despre “Apartamente vechi vs apartamente noi” click aici.
Vizionați videoclipuri despre proprietăți pe canalul nostru de YouTube: https://www.youtube.com/channel/AcasaArad
Discutați direct cu noi https://acasaarad.ro/contact/
Vă invităm la sediul agenției noastre imobiliare din Arad, Bulevardul Decebal, Nr. 2, Parter pentru a discuta și pe următoarele teme: anunțuri imobiliare, case de vânzare, apartamente de vânzare, clădiri de apartamente, cladiri de birouri, sfaturi imobiliare, evaluări ale pieței imobiliare, etc