Ce este Certificatul de Urbanism?
Certificatul de Urbanism (CU) este un document cu titlu informativ, solicitat de către o persoană fizică sau juridică, care se eliberează de către Primărie sau Consiliul Județean.
Acest document este necesar, care, alături de autorizația de construcție, permite demararea proiectelor care au legătură directă sau adiacentă cu construcțiile (ex: casă/hală/magazin/gard/ amenajarea spațiului) sau reabilitarea acestora în condiții de legalitate.
Construirea unei case sau ansamblu rezidențial presupune parcurgerea unui proces etapizat, obligatoriu, care impune prezentarea documentelor aferente construcției viitoare și achitarea taxelor corespunzătoare, în funcție de suprafața construită ce urmează a fi edificată.
În cadrul certificatului de urbanism, emis la solicitarea constructorului sau a viitorului proprietar, sunt incluse următoarele informații fundamentale:
- Localizarea exactă a construcției ce urmează să fie realizată;
- Specificațiile privind înălțimea planificată a viitoarei construcții;
- Limitele superioare pentru coeficientul de utilizare al terenului și procentul de ocupare al terenului.
Certificatul de urbanism, deși nu substituie autorizația de construcție, reprezintă un element prealabil fără de care acesta din urmă document nu poate fi emis.
Scopul emiterii certificatului de urbanism
Certificatul de urbanism se emite pentru autorizarea execuţiei lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora, precum şi în vederea desfiinţării construcţiilor.
Potrivit prevederilor Legii certificatul de urbanism se mai emite şi pentru:
- concesionarea de terenuri;
- adjudecarea prin licitaţie a proiectării lucrărilor publice în faza de “studiu de fezabilitate”;
- cereri în justiţie;
- alte scopuri, atunci când operaţiunile respective o impun. (Art. 30, alin. 1 – 2)
Acte necesare pentru obținerea Certificatului de Urbanism
- Acte ale terenului
- Schițe Cadastru
- Planuri 500/2000 OCPI
- Extras CF
- Copie CI
- Taxa Certificat de Urbanism
- Cerere tip (formular F1)
- Memoriu Tehnic*
Legislație
Acest document este susținut de Legea nr.50 din 1992 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și de către Legea nr. 350/2001 privind amenajarea și teritoriul urbanismului.
Conform legii 50/1991, certificatul de urbanism este actul de informare prin care se fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului, caracteristicile zonei în care se găseşte imobilul (amplasamentul), cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite, precum şi lista avizelor şi acordurilor necesare în vederea autorizării executării lucrărilor de construcţii. (Art. 27, alin. 1)
Note finale despre Certificatul de Urbanism (CU)
Pentru emiterea certificatului de urbanism, este necesar un extras de carte funciară și toate avizele și acordurile aferente imobilului. Emiterea certificatelor de urbanism depinde de respectarea reglementărilor locale și de prezentarea documentației complete. Obținerea avizelor și acordurilor pentru imobil este esențială în procesul de emitere a certificatului de urbanism.
Pentru mai multe articole asemenănătoare, vă invităm să faceți click aici.
Vizionați videoclipuri despre proprietăți pe canalul nostru de YouTube: Acasa Arad YouTube.
Discutați direct cu noi accesând pagina noastră de contact: Contact Acasa Arad.
Dacă doriți să discutăm personal despre Ce este Certificatul de Urbanism?, vă invităm să ne vizitați la sediul agenției noastre imobiliare din Arad, situat pe Bulevardul Decebal, Nr. 2, Parter.
Aici putem discuta despre anunțuri imobiliare din Arad, case de vânzare, apartamente de vânzare, clădiri de apartamente, clădiri de birouri, terenuri pentru case, blocuri noi, proiecte imobiliare, sfaturi imobiliare, evaluări ale pieței imobiliare și multe altele.
Ne bucurăm să vă ajutăm în orice fel posibil în căutarea sau gestionarea proprietății dvs. imobiliare.