3 strategii pentru a transforma o camera inexpresivă într-una fabuloasă

Învață câteva trucuri legate de culoare. Este intotdeauna inspirator să vezi poze „înainte și dupã” ale unei camere transformate dintr-una mohorâtă, într-una uluitoare. Designerii care izbutesc o asemenea magie sunt deseori considerați creativi prin natura lor. La drept vorbind, multi chiar au un talent special, însă, de obicei, este unul cultivat prin ani de studiu și muncă asidue… și prin insușirea unor reguli fundamentale de design. Există o metodă de a face „magie” – și aici intervii tu. Nu trebuie să te înscrii la un curs de design interior, dar vei beneficia din deprinderea unor cunoștințe de bază profesionale și din punerea lor în practică:

1. Înalță tavanul

Ai observat că multe case traditionale, bine cotate pe piațã, au tavane înalte? Asadar, de ce să nu faci camerele tale să arate asemanator, printr-o iluzie optică isteață? Poți coase o bandă de stofă de culoare mai închisă pe părțile laterale ale perdelelor sau jaluzelelor. Dacă perdelele sunt bej, adaugă benzi maro-ciocolatiu; dacă au culoarea liliacului, completează cu mov aprins.
Tavanele vor „crește” imediat.

Adaugă „interes arhitectural”
Prin doar câteva elemente suplimentare, poți transforma o cameră mohorâtă în ceva frumos, care atrage privirea. Fixeazi o cornișă sau un ornament împletit la îmbinările dintre tavan și pereți – sau adaugă un pervaz peretelui, lambrisează-l ori fă-i o stucatură. Apoi vopsește aceste decorațiuni, precum și ușile, ceva mai închis decât pereții, dar în aceeași nuanță. Dacă ai ferestre culisante cu glafuri late, optează pentru aceeași culoare și alege o nuanță chiar și mai închisă pentru ramele ferestrei.

Evidențiază vizoarele ușilor
Dacă ai ferestre cu geam decorativ sau orice alt tip de ușă cu paneluri care să dea spre
o curte interioară sau o gradină, vopsește rama sau partea de lemn într-o culoare închisă. Acest lucru va conduce privirea spre ceea ce se găsește în spate. Asigură-te că acolo se află într-adevăr ceva ce merită văzut: un ghiveci mare în care e plantat un arbust bogat, sã spunem. Dacã arbustul este unul cu flori, orientează-l în așa fel încât să se vadă în
toată splendoarea lui, în poziția cea mai bună de observat dinspre geam.

2. Încearcă sã eviți locurile de odihnă previzibile

De ce alegi întotdeauna o canapea, o pereche de fotolii identice și o măsuță de cafea între ele? Doar nu incerci sã refaci imagine camerei de așteptare de la dentist?! Aranjează-ți spațiul de locuit în așa fel încât să arate ca un loc în care oamenii vor să se afle, nu de unde iși doresc să plece mai iute. Optează pentru colțuri care să nu semene între ele. Acest amestec, această neuformitate, va face ca locuința ta să arate unică și proaspată. Cumpară o piesă de decor veche, care va adauga ceva diferit, inedit, ansamblului deja existent.

3. Alege simplitatea

Designerii de top știu că nu este nevoie să cheltuiești sume mari de bani pentru a obține rezultate satisfacătoare. Fiind nevoiți să se încadreze într-un anumit buget, deseori restrâns, oamenii sunt forțați să riște, lucru care nu s-ar întâmpla cu o piesă de mobilier sau cu un
material scump. Si tocmai acest joc al hazardului se poate transforma în cel mai de succes element din casa ta. Ca să-ți stârnești imaginația, aici vei găsi câteva sugestii simple pe care poți să le încerci:

„Reciclează” saltelele
Atunci când arunci o canapea veche, păstrează saltelele, în special d acă sunt mari și au o formă dreptunghiulară. Îmbracă-le într-un material textil atrăgător și așează-le pe podea, pe post de fotolii. Dacă alegi un material care se potrivește și pentru uz exterior, vei putea folosi saltelele și în gradină. Îndeasă-le într-o debara sau într-un dulap, astfel încât să poată fi scoase repede atunci când copiii tăi își invită prietenii pentru o seară de film sau de joacă.

Fă un leagăn de grădină elegant
Folosește o bancă veche de grădină sau cumpără una ieftină, apoi taie-i picioarele. Atașează-i lanțuri ori sfori rezistente și agaț-o cu cârlige metalice de veranda casei, dacă este suficient de rezistentă, sau de un cadru metalic precum bara de scuturat covoare sau cea de la leagăn.

Personalizează lucrurile cumpărate
Ia-ți un abajur ieftin, apoi lipește panglica roșie pe marginile de sus și de jos – astfel ai obținut ceva care este, în același timp, atractiv și unic. Secretul este să nu te zgârcești la prețul ornamentelor. Folosește cea mai bună panglică pe care ți-o poți permite. Nu o să ai nevoie decât de aprox 60 cm. În mod similar poți aplica foarte bine nasturi artizanali sau fâșii de dantelă. Dacă ai o ușă din lemn masiv o poți înfrumuseța cu un mâner decorativ. Amintește-ți doar să menții nu cost scăzut al „obiectelor de bază” și să cheltuiești mai mult pentru detalii (accesorii).