Este posibil ca de la 1 ianuarie 2022 să avem două cote de TVA aplicate la valoarea de achiziție a unei locuințe noi.

Această modificare îi vizează direct, atât pe dezvoltatorii imobiliari cât și pe cei care doresc să achiziționeze apartamente sau case noi.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prin aplicarea cotei TVA de 5% asupra valorii unei locuinţe ce depăşește 450.000 lei.

Astfel, pentru achiziţiile de locuinţe, având o valoare mai mare de 450.000 lei, se are în vedere păstrarea cotei TVA de 5% aplicată la cuanturnul de 450.000 lei, iar pentru diferenţa ce depăşeşte această sumă, se va aplica cota standard de TVA de 19%.

În prezent, dacă prețul de vânzare al unei locuințe noi depășeste suma de 450.000 lei, atunci se aplică cota de TVA de 19% la suma totală de tranzacționare a proprietății (cota de TVA de 5% nu se mai aplică în acest caz).

Propunerea legislativă va face (din punct de vedere “matematic”) mai accesibilă achiziționarea de locuințe peste prețul de 450.000 lei.

Totuși, dacă propunerea legislativă va fi adoptată de Parlament şi promulgată de şeful statului, identific minim două opțiuni la care vor apela vânzătorii de locuințe noi:
1. vor construi apartamante / case cu suprafețe mai mari ca în prezent (aspect benefic ce ar crește calitatea locuirii)
2. vor scumpi și mai mult locuințele fără să mărească suprafața lor (compensând o parte din potențialele pierderi generate de creșterea rapidă a prețurilor de achiziție a materialelor de construcții)